Młody jęczmień

Młody zielony jęczmień jest nowym odkryciem w dietetyce. Wyjątkowy skład zielonego jęczmienia sprawia bowiem, że sięga po niego coraz więcej osób, szczególnie tych, które chcą schudnąć.
Zawarte w zielonym jęczmieniu składniki pomagają utrzymać równowagę
kwasowo-zasadową w organizmie. Chlorofil obecny w preparacie wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz wspomaga leczenie niedokrwistości. Witamina C, E i beta-karoten sprawiają, że młody jęczmień posiada właściwości przeciwutleniające i działa więc przeciwzapalnie. Magnez zawarty w jęczmieniu ma wpływ na działanie układu nerwowego i pomaga przy stanach przedłużającego się stresu. Ten związek pomocny jest również przy bólach i zawrotach głowy. Natomiast potas wspólnie z magnezem regulują pracę serca. Żelazo transportuje tlen do krwi, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Kwas foliowy zawarty w zielonym jęczmieniu jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ ma wpływ na układ nerwowy płodu. Witamina K odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Natomiast błonnik korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Potas i witaminy z grupy B zawarte w jęczmieniu pomagają w spalaniu węglowodanów oraz tłuszczów. Błonnik wywołuje uczucie sytości i poprawia pracę układu pokarmowego.
Młody jęczmień dostepny jest w formie bioaktywnego ekstraktu z dodatkiem soku z jabłek + xsylitol (cukierbrzozowy). Bardzo smaczny w porównaniu do młodego jęczmienia, który można kupić w proszku.
Należy jednak pamiętać, że nie wystarczy samo zażywanie zielonego jęczmienia. Zdrowe nawyki żywieniowe, w tym zbilansowana dieta i ruch są niezbędne, by cieszyć się zgrabną figurą.

12279226_405099929690667_3730457695846622928_n